Рибена чорба
Време за приготвяне 60 минути
Продукти
|
Рецепта:За да се приготви вкусна рибена чорба може да се ползва различна по вид риба - например лаврак, фагри, хек; дори може да се сложат няколко вида риба. Също така може да се ползват различни части от рибата - например глава, опашка, важното е да има достатъчно месо за чорбата. Първо се прави бульон. В голяма тенджера се слага рибата, черния пипер, посолява се и се залива с вода, така че водата напълно да покрие рибата. Рибата се сварява добре, изважда се от бульона и след като изстине внимателно се почиства от кожата и костите. Бульонът се прецежда. Картофите, морковите, целината и лукът се белят, почистват, измиват и нарязват на малки кубчета. Поставят се в прецедения бульон и се варят около 15 минути, докато омекнат. Към врящите зеленчуци се поставя почистената риба, може да се добавят и няколко ситно нарязани стръка девесил. Чорбата се вари още 5-10 минути. Сервира се поръсена със ситно нарязан магданоз и резенче лимон от страни. |