Рецепта:
За 2 порции се приготвя едно голямо фагри (800/1000 гр.) или 2 по-малки (300/400 гр.). Рибата се почиства и измива. Подсушава се добре с кухненска хартия от вътре и отвън. Осолява отвътре и отвън, вкл. и главата. В корема се поставя стрък копър.
Фагри на фурна. В малка до средна тава се слага хартия за печене, а върху нея се поставя решетка (млака скара). Решетката се омаслява. Един средно голям лимон се нарязва на резени и се поставят върху решетката като постеля. Фагрито се поставя върху лимоните и се пече 35 минути в предварително загрята фурна до 200 °C. Тавичката се поставя на средното ниво на фурната и се пече с термовентилация, така че да не се нагла да се обръща рибата и тя да се разпадне при обръщането.
След като се изпече, рибата се оставя да почине за 10 минути под хартия за печене. Сервира се полята със сос от лимони и зехтин (50/50), по желание поръсена със ситно нарязан розмарин.
Фагри на скара. Осолената риба се омаслява отвън със зехтин и се оставя за около 3 часа в хладилника. Преди да се постави на добре загрятата и омаслена скара, рибата отново се омаслява със зехтин. През няколко минути обръщайте фагрито за да не залепне за скарата. Големите риби се пекат около 15 минути, а по-малките около 10 минути. Ако сте начинаещи със скарата използвайте двойна грил скара за печене за да не ви се разпадне рибата.
Като се свалите рибата от скарата тя се залива с добре миксиран сос от лимон и зехтин (50/50) още докато е топла. Сервира се поръсена със ситно нарязан розмарин по желание.
|